BİZİ ARAYIN

0 256 226 22 32

Kaliteli bir uyku için bu önerilere kulak verin

Hayatımızın üçte birinin uykuda, dolayısıyla yatak odasında geçtiğini düşünürsek bu odanın dekorasyonunun aslında ne kadar da önemli olduğunu daha iyi anlarız. Yatak odamızın doğru kurgulanmış olması uyku kalitemizi direkt etkiliyor. Ruhumuzu, zihnimizi ve bedenimizi yenilediğimiz bu özel mi özel alanın dekorasyonunda estetik zevklerimizi ve yılın trendlerini değil en başta sağlığımızı dikkate alarak karar vermemiz gerekiyor. Yatak odanızı gözünüzde şöyle bir canlandırın ve şimdi anlatacaklarım üzerinden, kaliteli bir uyku için uygun bir dekorasyona sahip olup olmadığına siz karar verin.

Hücrelerimizi yenileyen, zihnimizin daha iyi çalışmasını sağlayan melatonin hormonunu yalnızca geceleri ve tamamen karanlık bir ortamda uyuduğumuzda salgılıyoruz. Yani yatak odamızın perde ve aydınlatma seçimlerini buna göre yapmamız şart. Bu nedenle koyu renkli, kalın perdeler; 'iyi bir uyku çekmek için olmazsa olmazlar' listesinin ilk sırasında. Aydınlatmada ise göz yormayan, sıcak ve yumuşak ışık verenler en doğru seçim. Soft aydınlatma, loş bir ambiyans yaratarak zihnimizi uykuya hazırlayacak. E ben yatak odasının loş ışığında nasıl çalışacağım, diyenlere ise uzmanların cevabı net: Kaliteli bir uyku istiyorsanız yatak odanıza bilgisayar, tablet, TV ve cep telefonu sokmayın. Bu aletlerin yaydığı ışık ve yarattığı elektromanyetik alan bile uykumuzun kaçmasına yetiyor. Evet bu doğrultuda nelerin yatak odasında olmaması gerektiğini tahmin edebilirsiniz sanırım; TV ünitesi ve çalışma masası. Aslında burada dikkat etmeniz gereken nokta sadece her şeyi yerinde yapmak. Yani TV'yi oturma odasında izleyip bilgisayardaki işimizi çalışma odasında bitirmek.

Eviniz hangi stilde döşerseniz döşeyin yatak odasında minimalist olmaya özen gösterin. Fazla eşya göz ve zihni yorar. Az eşyalı ferah bir alan emin olun uykuya dalmanızı epey kolaylaştıracak. Yani bir süredir trend olan açık sistem dolaplar aslında yatak odaları için hiç de ideal değil. Minimal stili, dekorasyonun fonu diyebileceğimiz tavan ve duvarlarda da sürdürün. Gri, bej, beyaz ve vizon gibi sinirleri yatıştıran, rahatlatan nötr tonların etkisinden yararlanın. Mobilyalarınızı da aynı tarzda seçerek bu sade çizgiyi tamamlayın.

Ve geldik anahtar ögeye; 'bedenimizin kozası' diyebileceğimiz yatağımıza. Diğer faktörler bir yana yatak seçimi, misler gibi bir uyku için hayati bir öneme sahip. Bu konuda son sözü elbette sabahları uyandığınızda bedeniniz söyleyecek ama yatak alırken en önemli kriterin kalite olduğunun altını çizelim. Ev dekorasyonu yaparken diğer bölümlerde cimrilik etmiş olabilirsiniz ama yatak alırken fiyata çok takılmayın derim. Kaliteli bir yatak, ruh ve beden sağlığımız için adeta doktor vazifesi görüyor çünkü.

Son olarak pek de dikkat edilmeyen bir noktaya değinmek istiyorum. Yatak odanızda mümkünse halı ve oda parfümü kullanmayın. Halı, ne kadar temizlerseniz temizleyin toz ve mayta; oda kokusu ise sabaha kadar kimyasal madde solumanıza neden oluyor.

Gülümseyerek uyandığınız konforlu uykulara!

Sosyal Meyada Paylaş
Diğer Makaleler