BİZİ ARAYIN

0 256 226 22 32

EVİNİZ İÇİN HERŞEYİ AYDIN SWALİNHOME DÜŞÜNECEKTİR...

Evinizin Minyatür Bahçesi: Teraryum

 

Küçük, büyük fark etmeksizin evde yetiştirilen bitkilerin insan hayatına olan pozitif etkileri yadsınamaz. Ancak günümüz şartlarında apartman yaşantısının tercih edilmesi, sahip olunan balkonların bitki yetiştirmek için yetersiz gelmesi gibi sebeplerden dolayı bitki yetiştirme düşüncesi bir kenara bırakılabiliyor. İşte teraryum; bu düşünceyi gerçekleştirmenin en güzel yollarından biri.
Peki Teraryum Nedir?
Bir dekorasyon objesi olması dışında Teraryum; dünya üzerinde bulunan bazı ekosistemlerin taklidi niteliğindedir. Yağmuru, nemi, toprağı hatta kendi ekosistemine ait bitki örtüsüyle küçük bir dünya olarak kabul edilebilir. Teraryumların sahip olduğu ortamlarda, nemli, sisli, puslu alanlarda ve yüksek ağaçların gölgelerinde yetişen bitkiler yaşayabiliyor. Seralardan ve çiçekçilerden bulabileceğiniz fitonya, arapsaçı, çeşitli tırmanıcı bitkiler, küçük eğrelti otları, bazı etobur bitkiler, minyatür menekşeler dışında, parklarda ve bahçelerde görebileceğiniz küçük otlar, yosunlar veya yabani çiçekleri de teraryumunuzda kullanabilirsiniz.
Kendi Teraryumunuzu Yapabilirsiniz
Teraryum yapmak için gerekli malzemeler:
Bitkiler: Eğrelti otları, kaktüsler, sukulentler dahil, çok büyümeyen, aynı yaşam şartlarını isteyen çoğu klasik bitkiyi yetiştirebilirsiniz.
Cam Vazolar/Kavanozlar: Kullanacağınız kap, temiz ve şeffaf olmalıdır ki bitkiler ihtiyacı olan ışığı alabilsinler. Tercihinizi sayısız teraryum camı arasından yapabileceğiniz gibi evinizde bulunan reçel kavanozlarını, cam vazoları ve şişeleri de kullanabilirsiniz.
Burada önemli olan kullanacağınız ürünün sıradan cama sahip olmasıdır. Buzlu ve renkli camlarda, kullanacağınız objelerin algılanması zorlaşabilir. Camın çok kalın ya da çok ince olmamasına da dikkat etmeniz gerekir. Bir diğer önemli nokta ise kullanacağınız kabın büyüklüğüdür. Kabınızı, içine yerleştireceğiniz bitkilerin büyüyeceğini hesaba katarak seçmelisiniz.
Toprak, Kum ve Çakıl: Bitkilerinizin yaşamasını sağlayacak malzemeler bunlardır. Çakıl taşları en önemli malzemelerdendir. Sulama yaparken drenajın sağlanması için teraryumun en altına yerleştirmelisiniz. Teraryumun görüntüsünü güzelleştirecek kumlar; beyaz kuvarsit kumu, açık tonlu temizlenmiş kumlar, siyah kum, kırmızı veya mor lal kumudur. Bitkinize uygun olarak seçeceğiniz toprak çeşidi ise bitkinin sabitlenmesini ve bitki köklerinin beslenmesini sağlayacaktır.
Teraryum Bakımı
Bitkilerinizin sağlıklı olarak gelişmesini sağlayacak unsurlar; ışık, nem, gübreleme ve hava sirkülasyonudur.
Teraryumda sağlıklı bir bitkisel gelişim için, genel olarak yetişme ortamı ile uyumlu ağır büyüyen bitkiler, gerekli nem oranının sağlanması ve teraryumu koyduğunuz noktanın yeri ve yapacağınız bakım önemlidir.
Son olarak, teraryumunuza renk katmak için deniz kabuğu, kozalak gibi küçük aksesuarlarla süsleyebilirisiniz.

Rustik Ev Dekorasyonu Sizin Tarzınız Olabilir Mi?

Rustik tarz, köy ve köy yaşamına yakın anlamına gelirken, doğada bulunan her malzeme dekorasyonda kullanılmaktadır. Geçmişin modernize edilmiş hali olan bu dekorasyon tarzı, son yılların vazgeçilmezi olmuştur. Nasıl yapılır bu Rustik dekorasyon şöyle bir bakalım;
Eskiyi modernize etmekte size yardımcı olabilecek objelerden başlayalım; örgü battaniyeler, keten kumaştan koltuk takımı, gösterişli avizeler, cam objeler, hasır sepetler ve çiçekler size bu konuda yardımcı olabilir. Orta sehpanızı ağaçtan seçebilir, tablo kullanmak isterseniz de doğayı çağırıştıran orman veya hayvan resimlerini tercih edebilirsiniz.
Eşyaların renk seçimlerini toprak ve pastel tonlarda seçmelisiniz. Koyu renklerle evi boğmamak için mobilya ve objelerde beyaz renklerin hakim olması doğallığın dozunu ayarlayacaktır. Doğanın rengi olan mavi ve yeşil tonlarını mobilyalarınızdaki yastık veya battaniyelerde kullanabilirsiniz.
Unutmayın, Rustik dekorasyonda önemli olan rahatlığı ve doğallığı ön plana çıkartmaktır.

AVANGART TARZI EVİNİZE YANSITIN

Avangart kavramı dilimize Fransızca’dan geçmiştir. Askeri bir kavram olan avangart artık standartların dışına çıkan, yenilikçi dekorasyonları adlandırmak için kullanılıyor. Türkiye’de ise avangart stili son dönemde oldukça revaçta. Bakalım avangart tarzda dekorasyon nasıl yapılır;
İlk başta “Az çoktur” kavramı aklımızın bir köşesinde olsun. Kargaşa olmadan lüks ve ihtişamlı bir görünüm elde etmek mümkün. Bu tarzın en önemli detayı işlemeli ve oymalı mobilyaların kullanılmasıdır. Cesur renk kombinasyonları, parlak yüzeyler ve ayrıntılı aksesuarlar ile klasik tarzın modern bir yorumuna tanık oluyoruz.

MOBİLYA SEÇİMİNDE SALON GENİŞLİĞİ ÖNEMLİ BİR ETKEN
Klasik tarzı bir adım öteye taşıyan avangart dekorasyonlarda ana mobilyalar parlak ve göz alıcıdır. Kapitone dikiş önemli bir yer tutar. Salon takımını belirlerken salonunuzun genişliği önemlidir. Avangart tarzın mobilyaları büyük ve gösterişli olduğu için evinizi daha da küçülterek yorucu gösterecektir. Daha küçük mobilyaları tercih ederek evinize altın varaklı bir ayna koyup daha büyük görünmesini sağlayabilirsiniz.
Bir diğer konu duvarların rengi, zaten gösterişli olan eşyalarınız varken duvarları koyu renk yapmak boğucu olacaktır, açık tonlarda duvar renkleri ortamın ferah görünmesini sağlar. Avizenizi büyük ve gösterişli seçmeniz salonunuzla uyum sağlayarak güzel gösterecektir. Perdelerinizde ise kalın kumaşlardan tercih edin. İki yandan ayırarak işlemeli tokalarla tutturursanız salonunuza farklı bir hava katacaktır.

Balkonunuzda hem zamandan hem alandan kazanın

Evinizde mutlaka bir sohbet köşeniz olsun. Özellikle sıcak havaların etkili olduğu bugünlerde balkona koyacağınız birkaç eşya ile yaşam alanınızı daha da güzelleştirebilirsiniz. Artık balkonda daha fazla vakit geçirme zamanı başladı! Özellikle şehir yaşamı içerisinde korunaklı bir alan olan ve bahçesi olmayan evlerin kurtarıcısı haline gelen balkonlarda birkaç küçük dokunuşla mucizeler yaratmak mümkün! Çiçekler, aksesuarlar, küçük mobilyalar, kilimler, dekoratif masa ya da sevimli minderler kullanarak balkonunuza farklı bir hava katabilirsiniz.

Geniş balkonlar için tercihiniz salıncaktan yana olsun

Balkonunuzu dekore ederken şık ve kullanışlı mobilyalar kullanabilirsiniz. Özellikle bistro mobilyaları tercih ederseniz hem zamandan hem alandan kazanırsınız. Masa ve sandalye seçerken şık olmasının yanı sıra konforlu olmasına da dikkat edin. Balkonunuz geniş ise konforlu bir salıncak da keyfinize keyif katacaktır. Geniş bir balkonunuz varsa ve misafirlerinizi burada ağırlıyorsanız küçük bir kanepe de kullanışlı olacaktır

Banyo Dolaplarınızı Renklendirin

Banyo dolaplarında açık renkler kullanarak, ferah ve göz alıcı bir görüntü oluşturabilirsiniz. Artık tekdüze renklerin demode olduğu günümüzde, renkli mobilyalar ve renkli dekorasyonlar daha çok tercih ediliyor. Şimdinin zamanı canlı, şık ve cesaret isteyen renkler! Özellikle bu oluşuma mutfak dolaplarında sıklıkla rastlıyoruz, son zamanlarda. Mutfak dolaplarında da klasikleşmiş beyaz ve kahverenginin hakimiyeti günümüzde biraz kırılıyor gibi.

İki renkli kullanılan seçimler, kullanıldığı odaya zenginlik katıyor. Bu durum evinizin diğer odalarında da geçerliliğini koruyor. Tabii ki doğru renk birlikteliği ile. Banyonuz için de iki renkli banyo dolapları arasından uygun bir model tercih edebilirsiniz. Bizlerin bu yazımızda sizlere önereceği renkler: ahşap – beyaz, ahşap – krem, kırmızı – beyaz, yeşil- beyaz, mürdüm – beyaz. Renklere dikkat ederseniz koyu-açık uyumunun olduğunu göreceksiniz. Böylece kontrast sağlanabilir. Banyo dekorasyonu için iki koyu rengi birlikte kullanmak yanlış bir seçim olup, insanın banyoya girdiğinde içini boğan bir görüntü oluşturacaktır. Çünkü bu tarz bir kullanım banyonun ferahlığını alabilir. Eğer banyonuz yeterli genişlikte değilse, kesinlikle bu tarz bir kullanımdan kaçının. Koyu renk konusunda kararlı iseniz de minimalist bir çizgide hazırlamanız daha uygun olacaktır.

Oturma Odanızda Standardın Dışına Çıkın

Evlerimizde en çok vakit geçirdiğimiz mekan olan oturma odalarımızın da konforlu ve göz alıcı olması, yaşam kalitemizi yükseltecektir. Oturma odanızda eğer koyu renkleri seviyorsanız tercihiniz kahverengi ve koyu griden yana olmalıdır. Eğer ‘ben oturma odamın capcanlı olmasını istiyorum’ diyorsanız, açık renkler kullanarak ferah bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Modern tasarımlar hoşunuza gidiyorsa, oturma odanızı renkli koltuklar ve kanvas tablolarla dekore edebilirsiniz. Ağırlıklı olarak mor ve sarının kullanıldığı böyle bir oturma odası içinizin neşe dolmasını sağlayacaktır. Beyaz ve krem gibi açık renk tonlardan vazgeçemiyorsanız ama oturma odanızın biraz da renkli olmasını istiyorsanız mobilyalarınızı açık renk, perde ve duvarlarınıza asacağınız tabloların ise canlı renklerde olmasını tercih edebilirsiniz.
Son Yılların Modası: Minimal Dekorasyonlar
Özellikle son birkaç yılda çoğu kez gördüğümüz minimal dekorasyonlar, sadelik sevenlere hitap eden bir dekorasyon seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Minimalist dekorasyondan hoşlanıyorsanız oturma odanızı görselimizdeki şekilde dekore edebilirsiniz. Duvarlarda ve zeminde krem ve hardal renklerden faydalanabilirsiniz.

Sıcak Yaz Günlerini Keyifle Geçirmek İçin Balkonunuzu Renklendirin

Mart ayına girdiğimiz bu günlerde, sıcak yaz aylarında kendimizi attığımız yegane mekan: balkonlar! Farklı yapıya ve alana sahip balkonlarınızı şimdiden hazırlamanız, mevsim boyunca sizleri ferahlık ile buluşturacaktır. Özellikle çiçeklerin açmasına kısa bir süre kala balkonda yapılan düzenlemeler, verimli bir adım olacaktır. Özellikle kültürümüzde de yer alan, balkonda çiçek yetiştirmeye şimdiden başlamalısınız ki bahar geldiğinde çiçek açıp sizlere hoş bir görüntü sunabilsinler. Herkes çiçekleri sever ancak herkes çiçeklerin bakımı ile ilgilenmeyi sevmeyebilir. Bu noktada balkonda yetiştireceğiniz çiçekleri seçerken bakımına da dikkat etmelisiniz.
Balkonumuzu çiçeklerle renklendirdik, sıra mobilyalara geldi. Balkonunuzun genişliğini de hesaba katarak, çiçeklerinizi mutlaka küçük mobilyalar ile destekleyin. Burada dikkat edilecek unsur, masa yerine küçük sehpaları tercih etmeniz. Fazla geniş olmayan balkonlara koyulan yemek masaları, balkonun ferahlığını kaybetmesine neden olacak ve dar bir alan görüntüsü verecektir. Bizlerin size en önemli tavsiyesi ise; masa yerine küçük köşe mobilyaları kullanmanız. Balkonunuz bunlarla birlikte yaza hazır hale gelecektir. Size kalan ise bu ferah alanda hangi kitabı okuyacağınızı seçmek olacak.

Odanıza uygun halılar ile tarzınızı yansıtın

Odalarınızdaki tasarımın önemli bir parçası olan halıları, birçok seçeneğin arasında neye göre seçeceğiniz kolay olmayabilir. Onca seçenek arasından uygun halıyı seçmeden önce odanızın tasarımı ve odanızda kullandığınız renkler büyük önem arz eder.
Odada zemini kısmen kaplayan ve odanın görselliğinde önemli rol oynayan halılar, mutlaka odanızdaki duvar rengine uygun olarak seçilmelidir. Unutulmamalıdır ki; ilk bakışta halı ve duvar bir bütün olarak görülmektedir. Duvarlarınız ve mobilyalarınız renkli ise halılarda daha soft renkler tercih edilmelidir. Tersi olarak; odanızda ağır renkleri tercih ettiyseniz halılarınız daha koyu renkte olmalıdır.
Halı seçiminde bir diğer önemli nokta zeminin rengidir. Halının renginin zemin ile uyuşmasına dikkat edilmelidir. Halı, zemin ile bitişik şekilde görüldüğü için uyumlu renkler olması önemlidir. Eğer odanıza canlılık katmak istiyorsanız ve mobilyaların da yerlerini değiştirmek istemiyorsanız bizden bir tavsiye; halınızı değiştirin. Perde, zemin ve mobilyalarınıza uyacak kırmızı veya sarı gibi renklere ağırlık veren halılar sayesinde salonunuz bir anda canlanacak, mekâna daha yüksek bir ferahlık katacaktır.

Salonlarda Doğru Alan Kullanımı..

Küçük salonlarda alanı doğru kullanmak, salonunuzda daha keyifli zaman geçirmeniz adına oldukça önemli. Eğer yeni bir koltuk takımı alacaksanız, koltuk almadan önce salonunuzun ölçülerine uygunluğunu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Doğru bir ölçü ile alacağınız L koltuk ile kör köşeleri iyi değerlendirmiş olursunuz. Eğer L kanepe kullanmayı tercih etmiyorsanız köşelerde sehpalara yer verebilirsiniz. Böylelikle küçük salon dekorasyonu yaparken alanı olabildiğince kullanmış olursunuz.

Küçük salon için dekorasyon yaratırken her metrekareyi değerlendirmelisiniz. Duvar kirişlerinde kullanacağınız raflar, aksesuarlarla şık bir atmosfer sağlayacaktır. Aynı zamanda raflar kitaplarınız, koleksiyonunuz ya da diğer eşyalar için depolama alanı da olacaktır.
TV ünitesi ve konsolu ayrı kullanmak yerine ikisini birleştirerek bir çözüm bulabilirsiniz. Hem konsol hem TV ünitesi olarak kullanacağınız modelleri seçebilirsiniz. Ya da duvarına uygun TV ünitesi ve konsoldan oluşacak bir çözümü salonunuza özel yaptırabilirsiniz. Konsolun üzerine televizyonunuzu yerleştirerek iki yanına birkaç raf da kullanabilirsiniz. Birkaç duvar dekorasyonu hilesiyle salonunuzu daha geniş gösterebilirsiniz. Örneğin ışığı yansıtacak bir tablo, bir büyük ya da birkaç küçük ayna ile salonunuz olduğundan daha geniş ve ferah duracaktır.

AYDININ MAĞAZASI SWALİNHOME

0256 226 22 32

Sosyal Meyada Paylaş
Diğer Makaleler